Visste du att fysisk aktivitet hämmar immunförsvaret?

...och att det är en bra sak!Man skulle kunna tänka sig att ett aktivt immunförsvar bara är bra för kroppen! Då borde ju alla farliga bakterier som kommer in i kroppen brytas ner. Men det som händer är att immunförsvaret kommer att börja bryta ner andra saker i kroppen, som tillexempel våra goa fettrika höfter. Våra immunceller makrofagerna älskar nämligen fett. De gör fettväven inflammerad. Om vi till råga på allt har ett högt serumkolesterol, kan makrofagerna gotta in sig i blodkärl och här skapa åderförkalkning.

Markrofager som alla immunceller behöver socker (glukos) och kommer bidra till diabetes när glukoset i blodet måste prioriteras till dem via insulinresistens i fett och muskulatur.

Jag ordrinerar fysisk aktivitet och solljus!
Visste ni att det inte är farligt att vara lite tjock, så länge man rör på sig! En halvtimma om dagen kan frisätta antiinflammatoriska ämnen som förhindra diabetes och åderförkalkning. Att vara för smal är inte heller bra. I alla fall inte om man har passerat klimakteriet. Den minskade östrogenhalten i blodet gör att benen i kroppen blir skörare och man får lättare att få benbrott. Lite fett på kroppen kan faktiskt motverka detta i och med att det i fettväven finns ett enzym som gör om ett ämne som cirkulerar i blodet, till östrogen. Att ha lite fett på kroppen kan alltså motverka benskörhet!

Solljus gör att huden producerar D-vitamin, som också är med och stärker skelettet. Egentligen hade jag önskat att jag hade en trädgård att plugga i, för det är nämligen svårt att få i sig tillräckligt med D-vitamin via kosten. De livsmedel denna soliga vitamin finns i är framför allt kantareller, vit fisk och mjölkprodukter. Kantareller är inte i säsong och fisk gillar jag inte (mer än lax). De flesta i norden har brist på vitamin D under vinterhalvåret.

Annan snabb vitaminfakta
För mycket a-vitamin kan ge upphov till benskörhet. Det räcker med att dubbla det normala intaget man får i maten, för att detta skall inträffa.
För mycket c-vitamin kan ge njursten.

Vad ska man då göra för att hålla sig friskt?
Motionera
Sola (lagom!)
Låt kroppen ha lite fett

Och ett litet smygtips!
Ät sushi. Lax innehåller nämligen fiskleverolja som håller nere kolesterolvärdet och på det viset är med och förhindrar hjärt-och kärlsjukdomar!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0